2024-04-13 : Restauració de l’altar de la Moreneta i Romeria a mida per anar a Montserrat

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, està organitzant una romeria a mida a la Santa Muntanya pel proper mes de juliol. Així és va donar a conèixer el matí del passat dissabte 13 d’abril, durant l’Assemblea anual que va a celebrar a l’Acadèmia Mariana.

L’acte, en el qual es convoca a tots els confrares, va començar a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, amb una reflexió mariana a càrrec de Mn. Gerard Soler, capellà de l’oratori i rector de la parròquia de Santa Maria de Gardeny. Finalitzada aquesta, el nostre confrare Jordi Curcó i alhora vicedirector de l’Acadèmia Mariana, donà a conèixer als presents el Llibre d’Or de l’entitat, obert l’any 1986 i que recull més de 300 signatures i dedicatòries a la Verge Blanca. . . . . de l’Acadèmia, algunes tant significatives com la que feu Mn. Cinto Verdaguer el 19 de maig de 1901 on deixà escrita una bonica poesia:

Maria

al Cel guia

per camins de flors.

Anem-hola,

volem-hi

Cantant sos amors.

Així mateix mostrà un altre “tresor” de l’Acadèmia, un preu reliquiari de plata que acull una suposada relíquia d’un bocí (tres petits filets) del vestit de la Mare de Déu. La relíquia arribà a Lleida des de Roma l’any 1894, portada pel capellà de l’Acadèmia Domingo Lamolla. Salvat de la Guerra Civil, el reliquiari va ser restaurat l’any 2022 poques les vegades que ha estat posat a la veneració pública.

A continuació va ser el moment de l’assemblea, celebrada en una sala de la Casa de l’Església, en la qual es van presentar les activitats a terme l’any 2023, així com els comptes i el pressupost de la Confraria. aquets anys 2024. El bisbe Salvador va dir unes paraules de salutació als confrares al començar i després van intervenir el president, Josep Estruch, la secretària, Tere Colell i la tresorera, Ramona Oliva.

El president, va informar que el 8 de setembre d’aquest any, començarà el mil·lenari de la fundació del santuari de Montserrat. Una altra de les novetats del programa de la festa de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany i pel que fa a la Romeria, serà que s’ofereixen quatre tipus de preus i d’estada a la Romeria al Santuari: una setmana ( del 10 al 17 de juliol), quatre nits (del 10 al 14 de juliol), tres nits (del 14 al 17 de juliol) o un dia (14 de juliol, dia de Lleida). Ja s’han obert les inscripcions per a les persones interessades en aquesta romeria.

Un altre dels punts destacats de l’Assembla, va ser l’explicació als confrares de la restauració de l’altar ubicat a la Catedral de Lleida a càrrec del restaurador José A. Ferrer i que tindrà lloc durant el mes de maig. Cal destacar que el retaule i el cambril, tot ell de fusta policromada i de més de 70 anys s’ha conservat bé, però tot i això calia endegar la seva restauració per desperfectes que ja s’observen i evitar que vagin a més, alhora. . . . . que és també necessàriament recuperar la seva policromia original.

En aquest sentit, cal dir que la campanya per recollir donatius per a poder fer front a les despeses de la restauració, continua oberta. Tot i que ja s’han recollit diverses aportacions, encara falta per completar els 22.000 euros de pressupost. La Confraria confia en la generositat dels confrares i devots de la Mare de Déu de Montserrat per a poder assumir la restauració, una fita important i rellevant.