Missa restringida de la festa de la Mare de Déu de Montserrat a la Catedral

Publicat al web del BISBAT DE LLEIDA

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, va celebrar el dilluns 27 d’abril la festa de la Patrona de Catalunya, però amb un caire prou diferent d’altres anys i sense la participació multitudinària del  lleidatans –prop de 5.000 ho van fer l’any passat- que acudien en aquesta jornada a la Catedral a ofrenar veles i flors a La Moreneta.
Recordem que la Confraria de Montserrat va traslladar la celebració de la festa al 8 de setembre. Però el dia de la festa a les 11 del matí ha celebrat una Eucaristia a l’altar de la Patrona a la Catedral, presidida pel consiliari Mn. Josep M. Escorihuela i concelebrada pel degà del capítol, Mn. Gerard Soler i el rector de la Catedral, Mn. Vicens Alfonso.
L’assistència fou reduïda, solament deu persones, gairebé totes elles components de la junta directiva de la Confraria, que han assistit a la celebració amb mascaretes i situades als bancs, respectant la distancia recomanada. Tot i aquesta mínima participació, les noves tecnologies han permès que centenars de persones hagin pogut seguir la celebració en directe mitjançant la retransmissió per Facebook. Tothom qui ho vulgui la pot visualitzar pel Youtube.
El Consiliari en la seva homilia, s’ha referit a l’emoció que sentia al celebrar la seva primera Missa en la festa de la Patrona i en les actuals circumstància. Alhora també, per haver-se revestit amb la casulla de la Confraria: “Que abans van portar Mn. Ramon Espasa, Mn. Mario Rodrigo i Mn. Xavier Batiste. Que hem passat a mi la força espiritual que ells han tingut per acompanyar la valenta Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida i segons diuen a Montserrat, la millor de totes”.
En la pregària dels fidels i als peus de la Moreneta, es va recordar els malalts de coronavirus i els que han mort per la pandèmia, entre ells un membre de la Confraria. També es va pregar pels sanitaris, les forces de seguretat i per tots els col•lectius que treballen al servei dels ciutadans. Es va pregar també pels que tenen en aquests moments responsabilitats polítiques.
Al finalitzar la celebració i com es tradició en aquesta jornada es va cantar el Virolai i es va pujar al cambril a venerar la Moreneta, amb una lleu inclinació de cap.
Ja a la tarda i després de l’aplaudiment d’agraïment a tots aquells que lluiten per vèncer el Coronavirus i responent a la crida que havia fet la Confraria amb el lema “Lleida canta el Virolai”, molts ciutadans van cantar, interpretar amb instruments musicals o reproduir l’himne a la Patrona de Catalunya des dels balcons i finestres dels seu domicilis, unint-se amb aquest gest simbòlic a la seva festa.