2023-10-09 – El Papa atorga la Rosa d’Or a la Moreneta

Publicat al web del BISBAT DE LLEIDA

El papa Francesc va saludar ahir amb un “bon dia a tots· en català als 800 pelegrins de Montserrat a qui va rebre en audiència al pati de San Damaso del palau Apostòlic del Vaticà. Amb la delegació catalana, encapçalada per l’abat de Montserrat, Manel Gasch, hi eren els bisbes de les diòcesis amb el seu a Catalunya, entre ells, el bisbe Salvador.

El Papa va fer un discurs d’elogi a la pietat religiosa i sobre el sentit de la devoció mariana: “Davant la Mare es desperten els sentiments més nobles de la persona”. Va parlat de Maria com la qui senyala Jesús i com a mirall per solucionar conflictes. Per això, “la Verge de Montserrat, amb el món a les seves mans, ens convida a viure la fraternitat universal”. És una mare “que vol parir un món nou”, que “no coneix l’actitud de descartar ningú” i que “sap escoltar”.

El papa Francesc va elogiar la tasca de difusió mariana que ha fet la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat durant 800 anys. Com a mostra d’aquest reconeixement va atorgar a la patrona de Catalunya la Rosa d’Or, una distinció pontifícia que distingeix en ocasions especials a les maresdedéus.

El papa també ha tingut com a regal poder escoltar dues breus intervencions de l’Escolania, amb el cant del Virolai que li ha donat la benvinguda. L’audiència també ha tingut un to festiu per la presència de la cobla i la colla sardanista Dansaires del Penedès del Vendrell que ha acomiadat el papa.