Festa de la Mare de Déu de Montserrat a la Catedral de Lleida

Publicat al web del BISBAT DE LLEIDA

 La Catedral de Lleida ha estat, durant la jornada del 27 d’abril, el centre dels actes en honor a la Mare de Déu de Montserrat. Aquests han estat organitzats per la seva Confraria i han tingut com a pròleg un Tridu de preparació.

La jornada s’ha iniciat a les 9 del matí amb la celebració de la Missa Primera, a l’altar de la capella de la Patrona de Catalunya, oficiada pel consiliari Mn. Xavier Batiste. En la celebració, s’ha pregat pels confrares difunts i s’han beneit les branquetes de boix, símbol montserratí per excel•lència i que durant la jornada han rebut, com a record, els fidels i devots que han pujat al cambril per venerar la imatge de la Patrona.

La Confraria ha editat, també com a record, 5.500 punts de llibre amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, una talla de l’escultor Josep M. Camps i Arnau de l’any 1949 i una poesia de la lleidatana Maria del Carme Mor, “Lleida i la Moreneta”. Amb aquesta edició, la Confraria fa un càlcul aproximat dels fidels i devots que durant tota la jornada passen a venerar la Patrona de Catalunya a la Catedral de Lleida, depositant flors i ciris als seus peus, que han sigut enguany prop de 6.000.

Durant el matí, els protagonistes de l’ofrena han sigut els infants dels col•legis Santa Anna, Mater Salvatoris, l’Episcopal i Frederic Godàs, del barri de la Bordeta de Lleida. Ja per la tarda, la filera de fidels que feien cua per pujar al cambril de la Patrona ha envoltat les naus de la Catedral.

A las 12 del migdia, s’han sumat a la festa les campanes de la Seu Vella, en un repic organitzat per la Confraria de Campaners de Catalunya. A darrera hora de la tarda, s’han conclòs els actes amb la solemne concelebració Eucaristia, presidida por Mn. Jaume Pedrós, degà del Capítol Catedral.

En la seva homilia, el Degà s’ha referit a Montserrat com a referent del cristianisme a la nostra terra i ha convidat els fidels a imitar Maria en el seguiment de Jesús, regressant així a la nostra fe, esperança i caritat. El Petit Cor de la Catedral de Lleida, així com representants de diverses corales de la ciutat, han solemnitzat la celebració, que ha conclòs amb el cant del Virolai en honor a la Patrona de Catalunya.

Aquesta és una festa multitudinària que tots els anys Lleida reviu amb entusiasme montserratí. La Confraria prepara la LXV Romiatge a Montserrat, del 9 al 16 de juliol. Coincidint amb el Romiatge, el diumenge 19 de juliol es celebrarà la diada de Lleida a Montserrat amb la participació de la Confraria en la Missa Conventual i la recepció amb el P. Abat.