Lleida celebra els 75 anys de l’Entronització de la Moreneta

Publicat a TOT LLEIDA.CAT il web de la Uninat Pastoral El Carme-Sant Joan

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida ha commemorat aquesta tarda a la Catedral el 75è aniversari de l’entronització de la Moreneta al seu tron de Montserrat. La celebració ha consistit en una Eucaristia, presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez, concelebrada pel consiliari de la Confraria, mossèn Josep M. Escorihuela i el  monjo Joan M. Mayol, director de la Confraria de Montserrat i rector del santuari. El Petit Cor de la Catedral de Lleida  ha solemnitzat la cerimònia.

La imatge de la Moreneta, venerada durant l’any al cambril de l’altar de la Confraria, ha estat traslladada a l’altar major de la Catedral, per a ser retornada tot just acabada la celebració en una processó per l’interior del temple fins la seva capella, portada per confrares de Montserrat i membres de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes. Com ja és tradició, el cant del Virolai i la recitació de l’oració del 75è aniversari han clos una celebració que serveix per renovar la devoció de Lleida a la Patrona de Catalunya.

 75è ANIVERSARI DE L’ENTRONITZACIÓ DE LA MORENETA, TAMBÉ A LLEIDA

Un dels esdeveniments montserratins més importants del segle XX, sens dubte, va ser l’Entronització de la Mare de Déu de Montserrat en un nou tron. El 27 d’abril de 1947 la imatge de la Mare de Déu de Montserrat fou col·locada al seu setial, on encara avui la podem venerar. Una àmplia campanya popular ho havia fet possible. Fou una diada memorable, a la qual milers i milers de catalans donaren significat a una esperançada represa de tantes coses que havien quedat estroncades per l’esclat de la Guerra Civil de 1936 i per les seves tràgiques conseqüències, tant durant els anys mateixos de la guerra com durant els primers temps de la postguerra.

La idea de construir un nou tron a la imatge de la Moreneta cristal·litzà durant l’any jubilar montserratí de 1944. La imatge havia estat despullada dels seus vestits que se li havien sobreposat des de la restauració del culte i que ocultaven la seva graciosa escultura, i fou presentada amb tota la seva original bellesa a la veneració dels fidels, que ignoraven que es tractava d’una talla romànica de fusta, bellament decorada i policromada. A l’oferir-la amb tot el seu encant a la vista dels seus devots es veié la necessitat de protegir-la i donar-li un prestatge digne. Tot això s’aconseguirà amb el nou tron que, per l’aportació generosa i l’amor de tots els amants de la Verge Bruna i de la labor dels millors artistes del nostre país, fou ofert a la Verge el 27 d’abril, festivitat de la Mare de Déu.

Per tant, Montserrat celebra, durant tot aquest any, el 75è aniversari de l’entronització i ho ha volgut fer conjuntament amb els bisbes catalans acordant celebracions en totes les catedrals catalanes, sota el lema “Al voltant de Santa Maria amb els nostres bisbes”.

Aquesta celebració, que és una acció de gràcies a Déu, esdevé també un record agraït i un homenatge merescut a tota una generació que, tenint Montserrat com a símbol de fe i de país, ens ensenya a treballar el present mirant el futur amb esperança.

A la catedral de Lleida, el passat dia 10 de setembre, es va commemorar aquest esdeveniment amb una Eucaristia presidida per Mons. Salvador Giménez, bisbe de Lleida, concelebrada pel rector del santuari i director de la Confraria de Montserrat, pare Joan M. Mayol, juntament amb el consiliari de la Confraria de Lleida, Josep M. Escorihuela i altres sacerdots diocesans. El Petit Cor de la Catedral de Lleida va solemnitzat la cerimònia.

És per tot això que la Junta de la Confraria vol agrair la participació als actes programats, que ens van convertir, una vegada més, en una ciutat montserratina capdavantera al nostra país. Per tots aquests motius, ens cal donar les gràcies al bisbe Salvador Giménez, al pare Joan M. Mayol, a tots els concelebrants, a la regidora de la Paeria, Maria Antònia Maller, al Petit Cor de la Catedral i també als confrares i a tots els devots de la Mare de Déu de Montserrat. Finalment, volem mostrar el nostre agraïment a l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes per la seva destacada participació en aquests actes commemoratius. Tots ells van aconseguir que aquesta celebració es convertís en una lluïda festa. Moltes gràcies!!!

Josep Estruch, President de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat

Fotos: Jordi Gómez Payà