2023-10-24 – Jornada de Franciscanisme i 800 anys de presència del Pessebre

Publicat al web del Bisbat de Tarragona el 24 d’octubre del 2023

L’Acadèmia Mariana de Lleida va acollir els passats 2o i 21 d’octubre la celebració d’una Jornada de Franciscanisme, organitzada pels terciaris franciscans. Les sessions van iniciar divendres amb la ponència de Julián Fernández Rebollo, professor de secundària i membre de la junta de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que va parlar sobre “Religiositat popular: Una oportunitat d’Evangelització”. A la jornada de cloenda del dissabte fou el P. Joaquim Recasens, darrer guardià del convent dels franciscans de Lleida, qui va parlar sobre  “Greccio i la realitat de l’Encarnació”

A la segona sessió de les jornades també hi va intervenir el president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, dedicant la seva xerrada als 800 anys de presència del Pessebre, rememorant els 8 segles de la primera representació del naixement feta per sant Francesc. a la cova de Grecco, la nit de Nadal de 1223, “que ha marcat la història del pessebre i del pessebrisme, quan Francesc, fortament impressionat pel misteri de l’Encarnació o de la humanització de Déu –sobretot a partir del pelegrinatge que el 1220 realitzà a Terra Santa- volgué donar vida i expressió al fet històric de tanta transcendència, com ho és la Nativitat de Crist”.

El president dels Pessebristes, va dir que la intenció de sant Francesc amb “aquell invent nadalenc”, fou recrear el clima espiritual de la nit de Nadal, reviure més profundament el missatge i la significació espiritual del misteri nadalenc i fer més entenedor per al poble el misteri de l’Encarnació de Déu .

D’aquest primer pessebre vivent, que li ha valgut a sant Francesc d’Assís ser el patró dels pessebres i dels pessebristes d’arreu del món, en nasqué posteriorment l’art pessebrístic ideat per promoure la devoció popular des d’una interpretació plàstica. del misteri del naixement de Jesús que, a través del pessebre casolà, s’inserí en la vida familiar i quotidiana.