La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat commemora el 75 aniversari del Romiatge

Publicat al web de l’ACADÈMIA MARIANA de Lleida

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, ha celebrat la tarda del 20 d’abril a l’Acadèmia Mariana de Lleida, un acte commemoratiu del 70 aniversari de la Romeria de Lleida a Montserrat. 

L’acte ha consistit en un col·loqui titulat: “70 anys de Romeries a Montserrat, records i vivències”, que haestat moderat pel president de la Confraria Josep Estruch; amb la participació dels fidels confrares i protagonistes d’aquestes romeries lleidatanes a Montserrat: el consiliari de la Confraria,  Mn. Xavier Batiste; la vicepresidenta, Teresina Llop i els membres de junta Maria Mercè García i Amadeu Bonet. 

Durant l’acte s’han projectat imatges antigues i actuals d’aquest 70 anys d’història de la Romeria de Lleida a Montserrat, que han fet reviure als assistents vivència i records de les primeres i més històriques romeries fins la darrera de l’any 2016. És feu així memòria de com després de la refundació de la Confraria l’any 1946, la primera Romeria a Montserrat fou per la Pasqua de Pentecosta, entre els dies 28 de maig i l’1 de juny de 1947 amb un total de 170 romeus. Des de llavors, cada any s’ha anat repetint el pelegrinatge a Montserrat.

Fins els anys seixanta calia agafar el tren a Lleida i en arribar a Monistrol acomodar-se al cremallera i tot resant el rosari i cantant cançons pietoses s’arribava a la plaça del Monestir. Avui s’ha facilitat molt l’accés a l’Abadia de Montserrat, el que ha fet incrementar de forma exponencial el nombre de romers. Montserrat ha estat sempre un lloc de peregrinacions, havent estat també un referent per a mils de milers de lleidatans que hi han pujat en Romeria durant aquest darrers 70 anys. 

L’acte ha estat motiu alhora de recordança dels mossens que han estat fins l’actualitat els consiliaris de la Confraria. El primer d’ells i ànima de la refundació de la Confraria el canonge Mn. Ramon Espasa, al qual substituí el qui era aleshores vicari general de la diòcesi Mn. Màrius Rodrigo, tots dos ja traspassats  i l’actual Mn. Xavier Batiste, rector de Torres de Segre, que en la seva intervenció qualificà a Montserrat “…com el nostre Sinaí”. 

Tanmateix va fer-se recordança de qui va ser president de la Confraria Joaquim Colell i Manel García Sarramona, animadors de la Romeria durant molts anys. 

La commemoració d’aquest 70 aniversari, tindrà continuïtat el divendres 19 de maig, a 2/4 de 8 de la tarda a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb una taula rodona  intitulada “Romeria. Camí cap a on i per a què?”, a càrrec de Mn. Ramon Prat, director de l’IREL i el P. Joan Mª Mayol, rector del monestir de Montserrat i responsable de Romeries. 

La 70 Romeria a Montserrat amb un caràcter extraordinari i commemoratiu, està prevista enguany pels dies 7 al 14 de juliol. 

Jordi Curcó