2021 : La Confraria de Montserrat de Lleida celebra 140 anys d’història

 

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida commemorarà el 140 aniversari de la seva fundació i el 75 de la seva restauració, amb una missa, una taula rodona i un concert.

Els actes commemoratius s’iniciaran aquest dimecres 8 de setembre, festa de la Nativitat de Maria coneguda a Catalunya com a festa de les Marededéus Trobades i segona festa de Montserrat. Ho farà a les 7 de la tarda amb la celebració de l’eucaristia a la Catedral de Lleida, on hi ha l’altar de la patrona de Catalunya. La missa serà presidida pel bisbe de la diòcesi, Salvador Giménez Valls i serà aplicada pels confrares difunts. La part musical de la celebració serà a càrrec del Petit Cor de la Catedral de Lleida, que al final de la celebració cantarà el Virolai, mentre es durà a terme la veneració de “La Moreneta” en el seu cambril.

Els actes tindran continuïtat el dijous 9 de setembre, a les 7 de la tarda al Paranimf de l’Acadèmia Mariana de Lleida, on tindrà lloc una taula rodona en homenatge i record de qui fou consiliari de la confraria Xavier Bastiste, traspassat l’11 de setembre de 2020.

En aquesta taula, que havia estat suspesa amb anterioritat per la pandèmia, participaran Joan M. Mayol, monjo i director de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat; Josep Estruch, president de la Confraria de la MdD de Montserrat de Lleida; Ramon Prat, teòleg; Conxita Pozas, animadora de Comunitat; Xavier Pelegrí, del moviment Vida Creixent i Marta Mas, periodista i confrare que actuarà de moderadora. Durant l’acte, que serà presidit pel bisbe de Lleida Salvador Giménez, es faran diversos intermedis musicals a càrrec de Joan Mas i Judit Muñoz .

La cloenda d’aquests actes commemoratius tindrà lloc el divendres 10 de setembre, a les 7 de la tarda a la Catedral de Lleida, amb un concert a càrrec de la Coral Maristes Montserrat, sota la direcció de Gerard Riu.