La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, 140 anys d’història a Lleida

OPINIÓ:  Josep Estruch Bascompte.

President de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida

Publicat al la revista TOT LLEIDA el 5 de setembre del 2021

És una satisfacció formar part d’una associació amb 140 anys d’història a Lleida, com ho és la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. Durant aquest llarg període de temps, la Confraria ha passat per moments d’esplendor i altres de dificultats, però sempre ha seguit amb el mateix esperit de superació per mantenir l’advocació dels catalans de Ponent a la Patrona de Catalunya. La devoció dels lleidatans a la Verge Bruna és un fet que s’ha anat transmetent de generació en generació.

En aquesta data del 8 de setembre,  tan assenyalada per la nostra Confraria, tenim molt de goig en celebrar-ho amb els confrares i devots de la Mare de Déu de Montserrat, juntament amb la societat lleidatana, al mateix temps que mostrem la nostra acció de gràcies a Déu, per haver-nos permès arribar amb una gran joia a aquesta commemoració. Durant aquest 140 anys i amb un relleu especial des del 1946, la Confraria ha seguit molt eficaçment el seu camí, per mantenir viu, i per potenciar, l’amor a la Moreneta. La nostra ciutat des d’antic, s’ha distingit sempre per conservar una gran devoció a la Moreneta.

Per aquest motiu, la Confraria ha programat uns actes de celebració en aquestes dates tan emblemàtiques: El dia 8 de setembre, a les 7 de la tarda, coincidint amb la Nativitat de la Mare de Déu (dia de les Marededéus Trobades), festa gran a Montserrat, volem començar amb una Eucaristia solemne a la Catedral de Lleida, on està ubicat l’altar de la Confraria, presidida per Mons. Salvador Giménez, bisbe de Lleida, amb la col·laboració del Petit Cor de la Catedral dirigit pel mestre de capella, Mn. Joaquim  Mesalles.

Per completar els actes commemoratius s’ha organitzat un homenatge al qui fou consiliari de la nostra confraria, Mn. Xavier Batiste, traspassat ara fa dos anys (11 de setembre de 2019) i que fins ara no havíem pogut fer-ho per la pandèmia. Amb aquest record li volem retre la nostra consideració i poder retornar-li d’alguna manera l’afecte que ell va mostrar envers tots nosaltres. Esperem la vostra assistència i que aquesta manifestació d’agraïment pugui ser un reflex de tot el sentiment que sentim per ell. L’acte serà el dijous dia 9 de setembre a l’Acadèmia Mariana a les 7 de la tarda.

Finalment i com a cloenda,  el divendres dia 10 a les 7 de la tarda, a la Catedral de Lleida, tindrà lloc un concert de la Coral Maristes Montserrat, que amb els seus cants ens acompanyaran en l’acte de cloenda d’aquesta celebració. Com ja és notori, aquesta coral que porta amb orgull el nom de la nostra Patrona, s’ha guanyat un gran prestigi per les seves excel·lents actuacions arreu del país. Igualment us recomanem la vostra assistència.

Ens unim a les paraules de Mons. Ramon Malla, que havia estat bisbe de Lleida, i que en la celebració del centenari de la Confraria feia la següent reflexió: “Ens felicitem doncs mútuament, i felicito a tots els confrares i devots de la Verge de Montserrat. Aquesta celebració no tindria gaire sentit si no fos per tots nosaltres un motiu d’aprofundiment en les arrels històriques, culturals i espirituals de la Confraria, amb les que podem donar una resposta creadora i plena de futur”.

Josep Estruch Bascompte