La Catedral de Lleida recupera la festa de la Mare de Déu de Montserrat

Pubicat al web de CATALUNYA RELIGIÓ

Jordi Curcó -Bisbat de Lleida

Centenars de lleidatans van tornar a pujar el 27 d’abril al cambril de la Mare de Déu de Montserrat de la Catedral de Lleida , per tal de venerar-la en el dia de la seva festa i recuperant-la després de que l’any passat fos suspesa pel confinament de la pandèmia. El comentari entre els fidels i devots era generalitzat. “Ja en teníem ganes de tornar a la Catedral a venerar La Moreneta!”

La Catedral Nova obrí les seves portes a dos quarts de nou del matí, per a celebrar tot just a les 9 hores la primera Missa en honor de “La Moreneta” i en sufragi dels confrares difunts en aquest darrer any. La celebració fou presidida pel consiliari de la confraria Josep M. Escorihuela, si bé l’oficià a l’altar major i no a la capella de la patrona com era costum, a fi i efecte de garantir el distanciament entre els fidels.

Finalitzada la celebració s’obrí el cambril de la Mare de Déu de Montserrat, accés que ha estat tancat durant tot aquest any de pandèmia, per tal de que els fidels i devots poguessin pujar de nou a venerar la imatge de la patrona. L’accés estigué controlat durant tota la jornada per membres de la confraria, que informaven a tothom de l’obligació de l’ús de la mascareta i la prohibició de tocar o besar la imatge, seguint les recomanacions de prevenció sanitària per la Covid 19. Els fidels es limitaven a fer una lleu inclinació de cap, com a signe de respecte i veneració.

Ales 11 del matí el degà del capítol catedral, Gerard Soler, celebrà una segona missa i a les 7 de la tarda el bisbe de Lleida Salvador Giménez va cloure la festa de la patrona de Catalunya presidint l’eucaristia concelebrada i solemnitzada pel petit cor de la catedral, que cantà al finalitzar el popular virolai. El bisbe Giménez, en la seva homilia, qualificà de molt significativa per a Catalunya la data del 27 d’abril: “en aquesta diada Catalunya mira la muntanya de la nostra patrona. Dia per agrair a la Mare de Jesús que ens dóna esperança de creure i ens convida a estimar a tothom”. Tingué també paraules d’agraïment envers la confraria: “pel seu esforç per a que no es perdi la devoció a la Mare de Déu”, digué. Alhora, convidà els fidels a demanar-li que cuidi la nostra fe.

En la celebració es feu un especial record pels malalts i pels que han mort per la pandèmia. Tanmateix l’assistència de fidels a la celebració, no van superar en cap moment el 50% de capacitat, d’acord a la darrera normativa de prevenció sanitària del Procicat.

El president de la confraria Josep Estruch, ha manifestat la seva satisfacció per la resposta dels lleidatans: “Cal ser sincers i he de dir que amb el que encara estem passant per la pandèmia, ni en les millors previsions esperàvem tanta afluència de gent durant tota la jornada, fent cua per venerar “la Moreneta”, oferint-li desenes de ciris i nombrosos rams de flors, mantenint l’ordre d’accés al cambril. Amb les circumstàncies tant especials que estem vivint, no podia haver anat millor la festa de la nostra patrona”.

La confraria participa en la vetlla de Sant Maria a Montserrat

La vigília de la festa de la patrona, Josep Estruch acompanyat pel consiliari de la confraria i altres membres de la junta, havia participant a la vetlla de Santa Maria al monestir de Montserrat, on la confraria lleidatana tingué el privilegi d’encendre simbòlicament l’oli de les llànties que il·luminen La Moreneta. La comunitat benedictina de Montserrat convidà a la Confraria de Lleida a protagonitzar aquest acte, amb ocasió del 140 aniversari de la fundació de la confraria i el 75 de la seva restauració.