2020 : La confraria de Montserrat celebra a la Catedral de Lleida la Festa de la Moreneta

 
 

(Jordi Curcó Bisbat de Lleida) La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, ha celebrat aquest 8 de setembre al vespre la festa de la Patrona de Catalunya que no va poder celebrar l’abril passat, suspesa pel confinament de la pandèmia de la Covid-19. Ho ha fet coincidint amb la festa del Naixement de la Mare de Déu, coneguda popularment a Catalunya com a festa de les Marededéus Trobades, la segona festa de Montserrat i alhora de la mateixa Confraria.

El bisbe de Lleida Salvador Giménez presidí l’Eucaristia de la festa a la Catedral, que lluïa una renovada il·luminació amb nous focus de let que donen una major lluminositat al temple. Amb un aforament limitat per les circumstàncies, assistiren prop de vuitanta fidels i confrares, encapçalats pels president i junta de la Confraria. Tots ells fent us la mascareta i mantenint en tot moment la preceptiva distància entre els seients, per evitar qualsevol risc de contagi.

El bisbe Salvador inicià la seva homilia agraint l’esforç de la Confraria que tot i les circumstàncies ha volgut celebrar la festa de la Nativitat de Maria amb solemnitat: …i a vosaltres germans per ser avui aquí. No tingueu por d’acudir presencialment a l’Eucaristia, per tal de retrobar-nos amb el Senyor. La festa de les Marededéus trobades ens parla de trobament i avui nosaltres, trobant-nos amb Maria ens trobem amb el seu Fill Jesús”.

Durant la celebració es pregà pelsconfrares difunts, entre ells per qui fou consiliari de la Confraria Xavier Batiste en el primer aniversari de la seva mort i Vicenç Ros, el darrer confrare traspassat que morí el passat 21 de juliol. També es pregà per tots els lleidatans que han mort com a conseqüència de la pandèmia. Finalitzada l’eucaristia, el bisbe i els concelebrants, acompanyants pels fidels anaren fins l’altar de la Patrona de Catalunya, mentre el Petit Cor de la Catedral interpretava l’himne Verge Bruna amb lletra de Rosa Fabregat Solé, confrare recentment traspassada i també recordada i música de Joaquim Mesalles.

Tot seguit i com s’acostuma a fer, es pujà cantant el Virolai fins el cambril de la Moreneta per venerar la seva imatge. En aquesta ocasió i com a mesura preventiva sanitària,els fidels no van besar-la ni tocar-la, solament van poder fer una inclinació de cap com a gest simbòlic de veneració i devoció.

La Confraria aprofità la festa per donar a conèixer el projecte de restauració de l’altar de la Mare de Déu de Montserrat, inaugurat el 1955 segons projectat de l’arquitecte Lluís Domènech i realitzat pel tallista lleidatà Ramon Borràs amb policromats de Llucià Oliva. El president de la Confraria Josep Estruch, ha explicat que el pas dels anys ha malmès el retaule que necessita una urgent actuació: “Seria bonic poder tenir-lo llest l’abril de 2021 per la festa de la Patrona i més quan s’escau el 140 aniversari de la fundació de la Confraria i el 75 de la seva recuperació”. Per a fer-ho realitat s’endegarà un campanya entre els confrares, entitats i a nivell ciutadà: “Quan es va fer l’altar ara fa 65 anys, ja va ser sufragat per subscripció popular”.

https://www.catalunyareligio.cat/ca/confraria-montserrat-celebra-catedral-lleida-festa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *