2024-09-08 : LLEIDA SE SUMA A L’OBERTURA DEL  MIL.LENNARI DE MONTSERRAT AMB UNA EUCARISTIA A LA CATEDRAL

La Confraria ha celebrat alhora la festa de les Marededéus Trobades

La Confraria de Montserrat de Lleida, ha celebrat com ja és costum cada 8 de setembre, la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, coneguda popularment a casa nostra com a festa de les Marededéus Trobades.

Ho ha fet amb la celebració de l’Eucaristia a les 12 del migdia a la Catedral, amb una nombrosa assistència de fidels i confrares de la Moreneta. Ha estat presidida pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls i concelebrada pel consiliari de la confraria Mn. Josep M. Escorihuela, amb l’assistència d’una nombrosa concurrència de fidels i confrares de la Moreneta.

La celebració ha estat alhora marcada per l’obertura del Mil·lenari de Montserrat, que la comunitat benedictina ha endegat en commemoració del mil anys de la fundació del monestir, que és la seva de la Patrona de Catalunya. L’acte oficial d’obertura tingué lloc el vespre del passat divendres a la Santa Muntanya, per a cloure el 8 de desembre de 2025.

El bisbe de Lleida en la seva homilia, s’ha referit a aquest esdeveniment: “…que us atregui no només la muntanya de Montserrat en aquest Mil·lenari, si no per damunt de tot la Mare de Déu a la que demanem. . . que ens ajudi en la fe, l’esperança i la caritat del nostre poble”

En el moment de les pregàries ia punt ja de celebrar la Diada, s’ha pregat pel president de la Generalitat i les demés autoritats de Catalunya i de la ciutat de Lleida: “…per a que amb seny, bona voluntat, fermesa. . . i amb l’ajut de tothom treballin plegats per a fer de la nostra Terra una comunitat justa, acollidora i pròspera”.

Abans de cloure la celebració i després d’unes paraules d’agraïment de Josep Estruch i de significació de la celebració, el bisbe de Lleida acompanyat pel consiliari i president de la Confraria, ha fet lliurament a una desena de nosaltres confrares de la cèdula que els acredita com a tals, signada pel P. abat de Montserrat, així com la insígnia de la confraria i un llantió.

Tot seguit s’han traslladat al recent restaurat altar de la Mare de Déu de Montserrat, on com és costum s’han cantat el Virolai, entonat pel Petit Cor de la Catedral de Lleida, tot pujant fins al cambril de la Patrona per venerar la la seva imatge. Al baixar del cambril, el bisbe de Lleida i el president de la Confraria, han descobert una placa commemorativa de la restauració de l’altar i de la seva inauguració, el passat 16 de juny, que fins aleshores estava coberta per una senyera.

De fet ha estat aquesta celebració el primer acte religiós que la Confraria ha celebrat des de la restauració de la capella de la Patrona, a càrrec dels restauradors José A. Ferrer i Lluís Capdevila. Tots dos artistes protagonitzaran el proper divendres 13 de setembre, a les 7 de la tarda un acte singular per explicar “in situ”, davant la capella de la Moreneta a la mateixa catedral, com és va fer dita restauració, amb les anècdotes i singularitats. . . que van trobar-se durant el 50 dies que va durar aquest important treball. L’acte serà acompanyat per intervencions musicals montserratines a càrrec de la mezzosoprano Anna Prada, acompanyada per Mn. Joaquim Mesalles, mestre de capella de la Catedral de Lleida.