2024 : Festa de la Mare de Déu de Montserrat a la Catedral de Lleida

Una vegada més, la gent de Lleida no ha fallat en la seva cita a la Catedral per celebrar la Festa de la nostra Patrona, tot i el mal temps, amb una tarda envoltada de tempestes, la fidelitat dels devots de la Moreneta van permetre omplir la Catedral per besar a la Verge Bruna en el seu altar.

Durant tota la jornada va ser un fluir de gent que va anar succeint-se en el seu besamans al cambril de la Mare de Déu, amb un ram de flors i un llantió, al mateix temps que recollia el remet de boix i el punt de llibre habitual, aquesta vegada amb les estrofes de la Visita espiritual de la Mare de Déu de Montserrat del venerable bisbe Josep Torras i Bages, en motiu del 125è aniversari.

És molt gratificant sentir com la ciutat queda transformada en la diada montserratina. Pels lleidatans es pot considerar com un dia especial. Va començar el dia amb una Eucaristia a les 9 del matí, presidida pel consiliari de la confraria, Mn. Josep M. Escorihuela, on ja va destacar la importància de la Mare de Déu de Montserrat pel poble de Catalunya. “Ella és la nostra guia i la nostra patrona”. La missa va estar dedicada als confrares difunts, especialment als traspassats durant l’any.

Els actes van continuar i a les 11:00 h., a l’altar major, Mn. Jaume Padrós va presidir l’Eucaristia que va comptar amb molta assistència, amb una homilia on va exaltar a Maria, Mare de Déu i mare nostra i a les 12:00 es va procedir el res del Regina coeli segut del cant del Virolai que va cloure els actes del matí.

A la tarda va continuar el fluir de la gent. A les 18:30 h., com estava programant, Mn. Josep M. Escorihuela va començar el res de la Visita espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, aquesta vegada enardits d’un sentiment especial, per coincidir amb el 125è aniversari d’aquesta pregaria tant popular entre els devots de la Mare de Déu.

Però l’acte més destacat va arribar a les set de la tarda, amb l’Eucaristia en honor a la Mare de Déu de Montserrat presidida pel senyor bisbe Mons. Salvador Giménez, concelebrada juntament amb varis sacerdots i diaques i solemnitzada pel Petit Cor de la Catedral, dirigit pel mestre de capella, Mn. Joaquim Mesalles i amb l’assistència de Regidores de la Paeria de Lleida. L’acte es va cloure amb el besamans de tots els assistents a la Mare de Déu de Montserrat en el seu tron, cantant amb emoció el Virolai.

La Catedral va romandre oberta fins a les 9 del vespre, quan encara hi circulava devots que volien complir amb l’anhel de visitar a la Mare montserratina en el seu setial.

Josep Estruch Bascompte

President de la Confraria de Lleida