Més de 5.000 persones veneren La Moreneta a la Catedral de Lleida

Prop de 5.000 persones van venerar “la Moreneta” en el seu altar a la Catedral de Lleida, en una afluència multitudinària i continuada al llarg de tota la jornada del 27 d’abril, festa de la Patrona de Catalunya.

La Catedral va obrir les seves portes a 2/4 de 9 del matí i ja no les va tancar fins passades les 9 de la nit. El consiliari de la Confraria de Montserrat de Lleida Mn. Xavier Batiste, va celebrar a les 9 la primera Missa a la capella de la Patrona, amb una nombrosa assistència.

El consiliari, en la seva homilia feu memòria de la commemoració de la beatificació el 27 d’abril de 1958, fa 60 anys, de Santa Teresa Jornet filla d’Aitona i fundadora del les Germanetes dels Ancians Desemparats i com des del 8 d’abril d’aquest any té una escultura al Camí de Sant Miquel a Montserrat.

Al finalitzar es procedí a la benedicció de les branques de boix, que com és ja costum van ser distribuïdes entre els fidels i devots que pujaren al cambril de la Verge.

Durant bona part del matí els protagonistes van ser alumnes més petits de diversos centres escolars de la ciutat, com els del  col·legi Santa Anna, Pràctiques 1, que acudiren a a Catedral amb flors i pujaren, amb certa emoció infantil, a venerar “la Moreneta” i recollir el punt de llibre que com tots els anys havia preparat la Confraria com a record de la diada: “N’hem editat 5.000 i els hem donat tots”, explicà amb satisfacció el president de la Confraria Josep Estruch, agraït per la resposta generosa dels lleidatans envers la Patrona de Catalunya: “El P. Abat de Montserrat ens diu sempre que després del Monestir, on es fa més festa de tot Catalunya el dia de la Mare de Déu de Montserrat és a Lleida i certament que enguany no ha estat menys”.

Ja a mitja tarda, la cua de fidels que aguardaven per pujar al cambril de la Verge, donava tota la volta pel darrera de l’altar major de la Catedral i la reixa de la capella s’anava omplint de flors i ciris, centenars de ciris. A 2/4 de 8 de la tarda el bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, va presidir la concelebració de l’Eucaristia, cantada pel Petit Cor de la Catedral de Lleida i amb l’assistència de diversos regidors de la Paeria, que van voler sumar-se a la festa de la Patrona de Catalunya

El bisbe Salvador en la seva homilia, agraí el treball de la Confraria per tenir cura de la devoció a la Mare de Déu i invità tothom a imitar-la  i a prendre-la com a model de seguiment del seu fill Jesús.

En el moment de la Pregària dels Fidels es feu una oració per Catalunya: “Pels que tenen responsabilitat de guiar el nostre poble, per a que Déu els inspiri sentiments benèvols i el desig de comprometre’s pel bé comú  i nosaltres siguem instruments de pau i concòrdia enmig de la societat catalana”.

Finalitzada la celebració, el bisbe Salvador, concelebrants, regidors i fidels pujaren al cambril a venerar “la Moreneta”, mentre tothom cantava el Virolai composat per Mn. Cinto Verdaguer. En la capella lluïa la bandera de la Confraria a una banda i a l’altra, la de la penya del Barça, que també n’és la seva Patrona i tots els anys la porten el dia de la seva festa: “Lleida un any més ha estat montserratina”, digué amb goig el president de la Confraria al finalitzar la jornada: “Estem molt cansats, però aquest esforç per la nostra Patrona s’ho val”.

Aquí teniu una galeria d’imatges de la jornada. 

Jordi Curcó.