Més de 5000 Lleidatans veneren a la Mare de Déu de Montserrar

Celebració de la Festa de la Mare de Déu de Montserrat

Tot i la inclemència climatològica de la jornada del 27 d’abril, van ser prop de 5.000 els lleidatans que s’aproparen fins a la Catedral Nova per tal com mana la tradició, venerar en el dia de la seva festa a la Patrona de Catalunya, la Mare de Déu de Montserrat i dipositar als seus peus i en la seva capella, centenars també de flors i ciris.

El president de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, Josep Estruch, ha manifestat la seva satisfacció per la resposta dels lleidatans a la festa: “Estem molt contents pel desenvolupament de la jornada i per la riuada de gent que ha passat a venerar “la Moreneta”.

Enguany fins i tot s’ha recuperat l’ofrena escolar del matí, que havia decaigut en aquests darrers anys, havent passat més d’un centenar d’alumnes del col·legi Maristes Montserrat, així com nens i nenes del col·legi Santa Anna, Mater i altres centres”.

A tots ells, com a tothom que pujà a venerar la Verge de Montserrat en el seu cambril, la Confraria els obsequià amb una branca de boix beneït, un símbol montserratí molt arrelat i amb un punt de llibre commemoratiu del 70 aniversari de la Romeria de Montserrat a Lleida, amb una composició artística d’Amadeu Bonet: “S’han editat 5.000 punts de llibre i gairebé ja no ens en queda cap”, ha explicat el president de la Confraria, assenyalant que aquesta potser aproximadament la xifra de persones que han passat per la Catedral el dia de la Patrona de Catalunya.

Si la festa s’inicià a les 9 del matí amb una concorreguda Missa primera a l’altar de la Patrona, oficiada pel consiliari de la Confraria Mn. Xavier Batiste, finalitzà al vespre amb una Concelebració Eucaristia que, per absència del Sr. Bisbe de viatje fora la ciutat, fou presidida pel vicari general de la diòcesi Mn. Josep Antoni José.

A la Missa assistí el paer en cap Àngel Ros, acompanyat per la regidora Montse Parra i altres regidors. Moments abans de cloure la celebració, l’alcalde féu lliurament a la Confraria d’una bandera de la ciutat de Lleida, perquè aquesta la traslladi a Montserrat el 9 de juliol amb ocasió dels actes commemoratius del 70 aniversari de la Romeria, que tindran lloc en aquella jornada al mateix monestir de Montserrat.

La Confraria de Montserrat que ja té per costum, va celebrar un Tridu de preparació a la festa de la Patrona. El primer dia se n’anà a la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè d’Almacelles, amb la celebració de l’Eucaristia presidida pel rector Mn. Joaquim Blas i cantada per la Coral “Veus Unides”. La segona jornada tingué lloc a la parròquia de la Verge dels Pobres del Secà de Sant Pere, amb ocasió de celebrar el seu 50 Aniversari. L’Eucaristia fou presidida pel seu rector Mn. Josep Antoni Jové i cantada per la Coral “Veus Amigues”.

El tercer dia del Tridu, que ha gaudit enguany d’una nodrida assistència, fou dedicat com ja és costum a pujar al Monestir de Montserrat per tal d’assistir a la ja tradicional Vetlla de Santa Maria, que té lloc en la basílica del Monestir en la vigília de la festa de la Patrona de Catalunya. Així ho va fer un bon grup de confrares i devots de la Patrona, encapçalats pel consiliari de la Confraria Mn. Xavier Batiste, que sortiren de Lleida per participar en la Santa Muntana d’aquesta vetllada montserratina.